Sosiaalinen sirkus

Taustaa ja työvälineitä

Suomalaisen sosiaalisen sirkuksen ja Sirkus Magentan taustaa

Sirkus Magentan juuret ulottuvat Tampereen yliopiston tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoimaan, valtakunnalliseen Sosiaalinen sirkus -hankkeeseen (2009-2011). Hankkeen tavoitteena oli juurruttaa sosiaalinen sirkus pysyvästi suomalaiselle sirkuskentälle. Hankkeessa syntynyt Sosiaalisen sirkuksen hyvien käytäntöjen opas on luettavissa täältä.

Sosiaalinen sirkus -hanke sai jatkoa Vaikuttava sirkus -hankkeen muodossa (2011-2014). Hankkeessa selvitettiin eri tapoja tutkia ja todentaa sosiaalisen sirkuksen hyvinvointia tukevia vaikutuksia. Hankkeen tuloksista koottu Opas sirkuksen hyvinvointivaikutuksen tutkimukseen löytyy täältä sekä sirkuksen hyvinvointivaikutuksia käsittelevä julkaisu ”Siellä on suupielet korvissa” Hyvinvointivaikutuksia sosiaalisesta sirkuksesta täältä. Hankkeita rahoitti Euroopan sosiaalirahasto.

Tähän olemme listanneet sosiaalisen sirkuksen työvälineitä käyttöösi!

Lisäksi Sirkus Magentan YouTubesta löytyy kymmeniä ilmaisia sirkusopetusvideoita eri ikäisille sirkustelijoille vapaasti käytettäväksi!

Oppimisen taikaa ja työelämätaitoja

Laadimme Oppimisen taika – sosiaalinen sirkus työelämätaitojen tukena -hankkeessa (2019-2021) kaikille avoimia sosiaalisen sirkuksen työvälineitä. Korttipakkaa ja oppimispeliä voi hyödyntää opetus- ja ryhmätilanteissa. Lue lisää Oppimisen taika -blogista.

Sosiaalisen sirkuksen korttipakka

Sosiaalisen sirkuksen korttipakka – oppimisen taikaa ja työelämätaitoja -korttipakka esittelee kattavasti sosiaalisen sirkuksen harjoituksia. Kortit on suunniteltu vahvistamaan erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työelämätaitoja ammatillisessa koulutuksessa, mutta ne sopivat laajasti erilaisiin opetus-, ohjaus- ja ryhmätilanteisiin. Harjoitukset toimivat muun muassa ryhmäytymisen tukena, välipaloina opetuksen lomassa, opiskelijan vahvuuksien löytämisen välineenä tai liikuntatuokioissa. 

Kortit voi ladata maksutta netistä. Osassa korteista ohje löytyy kuvan ja tekstin lisäksi videomuodossa. Korteissa on lyhytlinkki sekä QR-koodi, jotka ohjaavat kyseisen kortin harjoituksen videoon.

Harjoituskategoriat on jaettu viiteen eri osa-alueeseen: 

  • Minä ryhmässä – ryhmäharjoitteita
  • Minä ja sinä – parityöskentelyä
  • Minä uskallan – esillä olemisen harjoittelua
  • Minä osaan – taitoharjoittelua yksin, pareittain ja ryhmässä
  • Minä jaksan – työssä jaksaminen ja hyvinvointi

Korttipakka: ohjeet ja kortit
Videoiden soittolista: YouTube 

Sirkusaiheinen oppimispeli

Hyppää sirkuksen maailmaan ja kehitä työelämätaitoja! Sirkusaiheinen oppimispeli on suunnattu ensisijaisesti VALMA-opetukseen eli ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen käyttöön, mutta sitä voi hyödyntää myös perusopetuksessa. Tavoitteena on kehittää työelämässä tarvittavia taitoja sosiaalisen sirkuksen keinoin.

Peli löytyy julkisena versiona Seppo-kirjastosta. Kirjaudu sivulle seppo.io ja lataa peli käyttöösi. Tähän tarvitset omat Seppo-pelitunnukset. Kun lataat pelin, voit käyttää omaa versiotasi oman asiakasryhmäsi kanssa ja muokata peliä tarpeittesi mukaan. Löydät pelin hakusanalla ”oppimisen taika”. Jos sinulla ei ole omia Seppo-pelitunnuksia, et voi ladata peliä omaan käyttöösi, mutta voit testata sitä Oppimisen taika -blogista löytyvillä tunnuksilla. Blogissa on myös lisäohjeita pelin käyttämiseen.

Peli koostuu kolmesta tasosta, jotka linkittyvät tarinallisesti yhteen:  

  1. Sirkuksen maailmaan: Tavoitteena oppia sirkustaitoja ja innostua kokeilemaan uusia asioita 
  2. Töihin sirkukseen: Tavoitteena pohtia omaa työelämäosaamista ja eri työtehtävissä tarvittavia taitoja  
  3. Sirkustähti: Tavoitteena kehittää luovuutta ja itseilmaisua 

Muita hankkeen julkaisuja

  • Oppimisen taikaa ja menestystarinoita. Sosiaalisen sirkuksen ja valokuvan voimauttavan käytön vaikuttavuuden arviointi (Haaga-Helia AOKK). Arviointi toteutettiin TELMA- ja VALMA-koulutusten opettajien ja ohjaajien kanssa. Tutustu julkaisuun täällä.
  • Hankkeen visuaalinen loppuraportti

Taikoja hankkeessa tekivät Sirkus Magenta, ammatillinen erityisoppilaitos Ammattiopisto Live ja Haaga-Helia Ammatillinen opettajakorkeakoulu. Rahoituksesta vastasi Euroopan Sosiaalirahasto (ESR) ja Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Vipuvoimaa EU:lta 2014–2020.

Sirkusta kielenoppimisen ja kotoutumisen tueksi

Täältä löydät erilaisia sosiaalisessa sirkuksessa käytettäviä harjoitteita, jotka sopivat erityisen hyvin maahanmuuttajaryhmien käyttöön. Harjoituksia voi ottaa vapaasti käyttöön myös ilman aiempaa sirkusohjauskokemusta. Harjoitteet on kerätty Lasten ja nuorten säätiön Sirkuksesta siivet elämään -hankkeessa työskennelleiltä sirkusohjaajilta Sirkus Magentalta, Sorin Sirkukselta, Kulttuurikeskus PiiPoolta ja Taidekoulu Estradilta.

Harjoitteet voi ladata täältä pdf-muodossa: verkkoversio ja tulostettava versio

Hankkeen päärahoittajana toimi Euroopan sosiaalirahasto ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Circus Overseas -materiaalipaketit

Circus Overseas -hankkeen (2021-22) lopputuotteena julkaistiin neljä materiaalipakettia sirkuskoulujen toiminnan kehittämiseen. Pääset tutustumaan niihin täällä.

Module 1: Zip Zap, South Africa – Circus arts technical development.
Module 2: Phare, Cambodia – Managing and leading youth circus organisations.
Module 3: AltroCirco, Italy – Pedagogy and act of teaching.
Module 4: Le Plus Petit Cirque de Monde, France – Directing and staging circus.

Hanketta rahoitti Erasmus+.

Circus as Intercultural Encounter -opaskirja

Kansainvälisen Circus as Intercultural Encounter -hankkeen (2020–22) opaskirja on inspiroiva tutkimusmatka kulttuurienväliseen dialogiin sirkusopetuksessa. Se sopii hyvin sirkusohjaajille ja nuorisotyöntekijöille, jotka työskentelevät monikulttuurisissa toimintaympäristöissä. Opas sisältää sosiaalisen sirkuksen harjoitteita ja tilaa omille muistiinpanoille.

Opaskirjan voi ladata pdf-muodossa täältä

Sirkus Magentan kenttätutkimus hankkeessa keskittyi lähiöiden sirkuskerhoihin. Hanketta rahoitti Erasmus+.

Tue meitä!

Sirkus Magenta ehkäisee syrjäytymistä sekä tukee hyvinvointia sirkuksen keinoin. Annamme hankalissa elämäntilanteissa oleville ihmisille iloa ja voimavaroja arkeen. Liittymällä jäseneksi tuet työtämme hyvinvoivan ja yhdenvertaisen maailman puolesta.