Sirkus Magenta

Tarinoita toiminnasta

Nauruapua senioreille Kotisirkuksessa

“Oli aika hauskaa kokea se, että vielä tässäkin iässä pystyy heittämään palloja tai tekemään jotain semmosta mitä ei joka päivä tee! Että pystyy kehittymään. Ja sehän on hirveen hauskaa!”, sanoo Seija Laurinmaa. 82-vuotias Laurinmaa on osallistunut yhdessä ystävänsä Jatta Huttusen, 72, kanssa Sirkus Magentan Kotisirkus-hankkeen sirkustunneille asukastalo Mellarissa Mellunmäessä. 

Sekä Laurinmaa että Huttunen nauttivat itsensä haastamisesta uuden lajin parissa. 

“Kaikki uusi on minusta kivaa ja kokeilemisen arvoista. Koko ajan joutuu haastamaan itsensä tekemään semmosta, mitä ei normaalisti tee ja sitten kun onnistuukin, niin sehän oli kuin kultamitali! Ja jos epäonnistun niin mitäs tuosta, yritän uudestaan!”, Laurinmaa sanoo. 

“Pystynkö mä tohon ja sitten se riemu ku epäonnistuu!”, Huttunen nauraa. 

Äkkiseltään sirkus ei kuulosta vanhenevalle keholle ja mielelle sopivalta lajilta. Mieleen saattaa tulla lapsellinen hassuttelu tai toisaalta virtuoottinen kehonhallinta voltteineen ja käsilläseisontoineen. Sirkusta on kuitenkin helppo soveltaa monenlaisille kehoille sopivaksi ja runsaasta lajikirjosta voi valita itselleen mieleistä tekemistä. 

Sinikka Särkkä, 79, osallistui sirkukseen Roihuvuoren seniorikeskuksessa. Aluksi hän suhtautui sirkukseen hieman epäillen: 

“Ensimmäisen kerran, kun näin ne, siellä heilutettiin hulavannetta ja ajattelin, että eihän tuo ole minua varten, koska olen aina inhonnut sitä ja ollut hirveän huono siinä. Katselin, kun ne heilutteli vanteita ja muita enkä saanut oikein mielikuvaa enkä kiinnostunut.”

Särkän terveys reistaili ja lopulta hän ajatteli, että ehkä sirkuksesta voisi kuitenkin saada jonkinlaista “nauruapua” ja elämyksiä. Lopulta sirkus vei mennessään siinä määrin, että Särkkä kokee siitä olleen merkittävää apua paitsi hänen henkiselle hyvinvoinnilleen korona-ajan eristyksen jälkeen, myös konkreettista apua esimerkiksi sormien nivelvaivoihin. Erityisesti Särkkä kiittää sirkusohjaajia heidän kärsivällisestä ja lempeästä läsnäolostaan. 

“En ole pitkään aikaan viihtyny missään niin hyvin ku siellä! Ne ohjaajat teki sen! Aivan ihania ihmisiä! Mitä tahansa siellä tehtiinkin, minä se koko ajan möhlin ja ajattelin, että voi hirveetä! Mutta se suhtautuminen! Että mistä nuo on rakennettu, että ne kestää. Ja musta tuntuu, että heilläkin oli hauskaa!”, Särkkä kertoo. 

Kotisirkus-hankkeen tavoitteena on mielekkään yhteisöllisen tekemisen ja uusien kokemusten tarjoamisen ohella tukea ikääntyvien hyvinvointia ja toimintakykyä. Tyypillinen ikäihmisten sirkustunti alkaa nimikierroksella ja päivän kuulumisilla, jonka jälkeen lämmitellään yhdessä vaikkapa huivin tai muun jongleerausvälineen kanssa liikkuen. Lämmittelystä siirrytään päivän lajiin, joka voi olla esimerkiksi koordinaatiota ja sorminäppäryyttä kehittävää pallojongleerausta, erilaisia tasapainoa kehittäviä harjoituksia oman kehon kanssa tai vaikkapa hulavanteen pyörittämistä. 

Myös Roihuvuoren palvelukeskuksen kulttuuriohjaaja Emma Paju-Torvalds on vakuuttunut sirkuksen voimasta ikäihmisten parissa. Roihuvuoren palvelukeskuksessa sirkusta on järjestetty niin Sinikka Särkän kaltaisille kotona asuville, suhteellisen hyväkuntoisille ikäihmisille, kuin myös palvelukeskuksen kuntoutus- ja arviointiosaston asiakkaille, jotka tulevat osastolle usein sairaalajakson jälkeen. Kuntoutus- ja arviointiosaston asiakkailla voi olla takanaan esimerkiksi halvaus tai pitkälle edennyt muistisairaus. Heille sirkus on ollut tukena myös kuntoutuksessa ja sirkusohjaajien lisäksi toiminnassa on ollut mukana fysioterapeutti tai toimintaterapeutti. Paju-Torvalds näkee, että fyysisen toimintakyvyn paranemisen lisäksi erityisen merkityksellistä on ollut vuorovaikutuksen lisääntyminen asiakkaiden välillä sekä minäpystyvyyden lisääntyminen. 

“Siinä on syntynyt turvallinen, lempeä ja hauska ilmapiiri. Se on madaltanut tosi paljon kynnystä ottaa kontaktia, jutella, koskettaa, olla yhdessä. Jos on jollain osallistujilla ollut muistisairautta, he eivät välttämättä muista sitä viikon päästä enää, että ovat osallistuneet tämmöseen, mutta se hetki on ollut tosi merkityksellinen.” 

“Toisaalta monilla ihmisillä on ollut aika rankka tilanne siinä takana, niin se on ollut mielen hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden tukemista, minäpystyvyyden näyttämistä. Että hei vaikka teillä on nyt tapahtunut jotain isoja muutoksia siinä toimintakyvyssä, niin te pystytte yhtäkkiä tekemään sirkusta!”

Kotisirkus

Helsingin kaupungin ja Taiken rahoittamassa Kotisirkus-hankkeessa (2021-) tuotamme kotona asuville ikäihmisille erilaisia sirkustyöpajoja ja -esityksiä painottuen Itä-Helsingin alueelle sekä tarjoamme etäsirkusta eri puolilla Suomea asuville ikääntyneille geriatrisen TV-kanavan KotiTV:n kautta.

Syksyllä 2022 toiminta laajenee  uusille kohderyhmille: sateenkaarisenioreille, vieraskielisille ikääntyville sekä kotihoidon asiakkaille. Toiminta toteutetaan tiiviissä yhteistyössä hankekumppaneiden kanssa.

Vuoden 2022 aikana tavoitamme noin tuhat ikäihmistä lähitoiminnassamme Helsingissä. KotiTV-kanavalla viikoittain esitettävä Sirkusjumppa voi tavoittaa valtakunnallisesti jopa noin 300000 katsojaa (lähde: Digitan viikkokohtaiset katsojaluvut).

Lähde mukaan Sirkusjumppaan!